tisdag 15 februari 2011

Små djur är söta, men varför?


Varför tycker vi egentligen att små pälsiga djur är så söta? För det är de ju, eller hur? Se bara på dessa små kaniner! De är ju underbara! (Och jag medger, jag har alltid varit lite extra svag för kaniner.) Nästan alla, med vissa undantag så klart, tycker att små djur är söta! Små pälsdjur framförallt. Då är de ju ännu sötare! Kaninungar, valpar, lamm, killingar, föl etc etc. Hur kan det komma sig egentligen? För faktumet är uppenbart, men varför är litet och sött med päls så otroligt härligt så man nästan smälter och ibland är det nästan så ögonen tåras, så sött är det! Men varför frambringas dessa känslor och "naaaaw"-utropen är en självklarhet? Lite konstigt är det nästan, egentligen...

2 kommentarer:

E L I N sa...

Jag tror små djur och bebisar i allmänehet är så söta (eller UPPFATTAS som söta) för att vi ska vilja ta hand om dem så de inte dör. Om alla små djur var hiskeligt äckliga och fula skulle de antagligen inte överleva lika lätt. (Tråkig hej-jag-tror-visst-på-suvival-of-the-fittest-förlaring). Men kanske ligger det något i det? :)

Sofie sa...

Elin: Ja, det måste ju vara någon sådant! Det är nog mycket som är uttänkt på det viset och en del kanske också är för vår trevnads skull helt enkelt, för att vi ska trivas bättre baland alla söta djur och bebisar :)